Tietokanta uusiutuu maalis-huhtikuun aikana!

smartDOG tietokanta uusiutuu kokonaan maalis-huhtikuun aikana! Tänä aikana tietokannassa on useimmissa tehtäväosioissa näkyvissä on vain koiran oma keskiarvo, eikä vertailua voida tehdä rodun keskiarvoon tai kaikkien rotujen keskiarvoon. Myös tietokannan toimittaja vaihtuu. Vanhan tietokannan ongelmana on ollut mm. sähköpostiosoitteen vaihtamisen ongelmallisuus sekä mahdollisuus vain yhden omistajan lisäämiselle koiralle – näistä ongelmista päästään nyt eroon. Vanhassa tietokannassa havaittiin myös useassa kaaviossa kaikkien rotujen keskiarvojen laskennassa toistuva virhe (mm. looginen päättely), joka tullaan korjaamaan uudessa tietokannassa.

Muutosten myötä monen tehtäväosion vertailu ja tulkinta tietokannassa muuttuu nyt myös helpommin ymmärrettävämmäksi. Loogisen päättelyn kaavio muuttuu informatiivisemmaksi sekä myös mallioppimisen kaaviosta jätetään sekunnit pois – kiinnostavintahan on, matkiiko koira ihmistä vai ei. Uuteen tietokantaan lisätään mm. tuloksen vertailumahdollisuus rodun ja kaikkien rotujen keskiarvoon myös muistin kesto tehtävään, sekä mahdottomaan tehtävään.

Pahoittelemme hetkellistä toimintarajoitetta tietokannassa!

Uusi smartDOG lisenssitestaaja valmiina! Katja testaa Hyvinkäällä ja Lohjalla, lue lisää!

Olen Katja Kontu, uusi SmartDOG-lisenssitestaaja Lohjan Nummelta.

Olen koulutukseltani agrologi (AMK), julkaisugraafikko ja kasvatustieteen yo. Tällä hetkellä opiskelen käyttäytymisanalyysiperusteisessa eläinkouluttajien koulutuksessa Tampereen yliopistossa. Viime vuosina olen valmistunut mm. hyppytekniikkakouluttajaksi ja kolunnut paljon koiriin liittyviä seminaareja ja koulutuksia niin Suomessa, ulkomailla kuin verkko-opintoinakin. Olen koukussa oppimiseen ja haluan tietää koko ajan lisää koirien käyttäytymisestä, kouluttamisesta ja hyvinvoinnista!

SmartDOG-testausten ohella teen graafikon töitä (mm. Poliisikoira-lehden taittajana) sekä työskentelen koirien ja koiraihmisten kouluttajana (livenä ja DOLO-verkkopalvelussa). Sydäntäni lähellä ovat esimerkiksi PK-lajit, PK-koirien hyppytekniikan kehittäminen, hajuerottelu ja nenätyöt, vahvat perustaidot sekä pentujen luotsaaminen alusta asti kohti mahdollisimman hyvää koti-, harrastus- tai työkoiran elämää. Omien koirieni lajivalikoimassa painottuu tällä hetkellä IPO ja siihen liittyvien osa-alueiden harjoitteleminen. Kaikkien harrastuslajien ja arjen taitojen koulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen sekä lujan molemminpuolisen luottamuksen ja yhteistyön rakentamiseen koiran ja ohjaajan välille.

Alan tehdä testauksia SmartDOGin uudessa toimipaikassa Hyvinkäällä, kotonani Lohjalla sekä tilauksesta kautta Suomen. Tavoitteeni on startata samoissa paikoissa myös pentukursseja ja muita koulutuksia – jos ne kiinnostavat, lähetä kyselysi ja kurssitoiveesi minulle osoitteeseen tikkujuttu(at)gmail.com!

smartDOG POP UP testit ja luennot kevät 2018

Alla tulevia luentoja ja POP UP testejä keväällä 2018. Lista tulee vielä päivittymään talven mittaan. Muistathan, että voit varata ajan nettiajanvarauksella smartDOG testiin  Hyvinkäälle, Tampereen seudulle (Kangasala ) ja  Turkuun  ja Lohjalle.

 

2018

Maaliskuu

 • 4.3 SmartDOG luentopäivä, Pakila, lisätietoa tästä
 • 9-10.3 Kannus, martDOG POP UP  testaus ja luentoja
 • 10.3 smartDOG POP UP testaus, Koirakoutsi, Ylöjärvi, lisätietoja tästä
 • 13.3 martDOG POP UP testaus  Loimaa kello 9 –  16, varaukset anna@vainuvoima.fi
 • 13.3 POP UP testaus LOHJA, lisätiedot ja varaukset (tikkujuttu(at)gmail.com)
 • 17.3 Luento Lahti, Kasvattajapäivät – rottweiler, Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus (K. Tiira)
 • 17.3. Kuusa, martDOG POP UP testaus, järjestäjänä Suomen Owczarek Podhalanskit ry, lisätiedot tästä
 • 20-21.3.2018 martDOG POP UP testaus, Nokia, Kouluttajan Koirahoitola, lisätietoa tästä
 • 23-24.3 smartDOG POP UP testitilaisuus ja luento, Almavet, Jyväskylä. Lisätietoa tulossa
 • 31.3 martDOG POP UP testitilaisuus Koirakuntosali Vesilahti http://koirakuntosali.fi/, varaukset koirakuntosali@gmail.com
 • 30-31.3 smartDOG POP UP testaus, Kuopio, Neljän Tassun Opisto, Ilmoittautumiset info@4tassua.fi
 • 31.3 smartDOG POP UP testaus, Joensuu, lisätietoa tästä

Huhtikuu

 • 1.4 smartDOG POP UP testaus, Lieksa, lisätietoa tästä
 • 2.4 smartDOG POP UP testaus, Eno (Joensuu) , lisätietoa tästä
 • 5.4 Luento Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus (K Tiira) -Lahden Käyttökoirat, Lahti
 • 7.4 Luento Borderterrierit
 • 7-8.4 smartDOG POP UP testaus, Laukaa, lisätietoa tästä
 • 21.4 Luento Koiran kognitio – mitä koira ymmärtää ja käsittää?, Omaeläinklinikka Kirkkonummi
 • 21.4. Luento Airendalenterrierit ry, Kauniainen
 • 27.4.  smartDOG POP UP testitilaisuus Loimaa kello 12 – 21, varaukset elisa@vainuvoima.fi
 • 28.4 smartDOG POP UP testaus, Koirakoutsi Ylöjärvi varaukset heli@prohau.dog

Toukokuu

 • 12-13.5 Huvihurtta, Mikkeli, POP UP testaus ja luento, lisätietoa tulossa
 • 18.-20.5 HaunPaikka Kauhajoki   POP UP testaus https://haunpaikka.com/, varaukset elisa@vainuvoima.fi
 • 26-27.5 Tampere POP UP Bordercolliet & Kelpiet

Kesäkuu

 

Vuoden 2018 autismikoirakurssin haku on auki!

 

Vuoden 2018 autismikoirakurssin haku on auki! Haemme syksyllä 2018 alkavalle autismikoirakurssille perheitä, joissa on yhdellä tai useammalla lapsella autismin kirjon diagnoosi / epäily, ja perheessä on koira, tai perheeseen ollaan hankkimassa koira kevään 2018 aikana. Autismikoira on vanhempien apuväline autismilapsen kanssa arjesta suoriutumisesta. Kurssilla opetamme vanhempia kouluttamaan koiraa, ja sisällytämme koulutukseen ne asiat/tehtävät, joista on tutkimustiedon mukaan saatu koiran käytöstä paras hyöty. Teemme yhteistyötä brittiläisen Dogs For Good – organisaation kanssa, joilla on autismikoirien koulutuksesta useiden kymmenien vuosien kokemus. Kurssiin kuuluu kolme lähiviikonloppua, sekä koko kurssin ajan (noin 6kk) koulutustuki. Lähiviikonlopuilla mukana on koiran koulutuksesta vastaava(t) vanhemmat.

Mukaan valitaan hakemusten ja haastattelujen perusteella viisi perhettä. Ensiarvoisen tärkeää on koko perheen sitoutuminen koiran koulutukseen sekä koiran sopivuus tehtävään. Kurssin haastattelu tullaan toteuttamaan lauantaina 28.4.2017 Helsingissä (paikka ilmoitetaan myöhemmin). Jokainen kurssille tulija sitoutuu suorittamaan myös koiran lopputarkastuksen, joka tehdään jokaiselle koiralle yksilöllisessä vaiheessa.

Kurssin hinta riippuu mahdollisen yhteiskunnallisen saadun tuen määrästä, kurssia varten haetaan säätiöstä ym. avustusta, jotta perheen osuus olisi mahdollisimman pieni (viime vuonna Suomen Autismi- ja Aspergerliitto tuki kurssin kustannuksia). Hinta tulee todennäköisimmin olemaan 1505-, – 2095-, (sis. alv 24%) välillä, riippuen saatavan tuen määrästä (saattaa olla alhaisempi myös). Kurssin hinta sisältää koulutuksen, kurssin ajan koulutustuen FB ryhmän välityksellä, majoituksen sekä pe iltapala, aamupalat, sekä lounaat.

Varsinainen koulutus tapahtuu Salossa, Mathildedhalissa, Sypressissä (tässä myös majoitus). Kurssin lähiopiskelu viikonloput ovat 14-16.9 / 2-4.11 / 23-25.11.

Kurssin järjestää Suomen Autismikoira ry & smartDOG, pääkouluttajan toimii Leena Rajala, (erityislastentarhanopettaja sekä avustajakoirakouluttaja), ja apukouluttajana Susanna Hämäläinen, kurssin järjestelyistä vastaa Katriina Tiira, (smartDOG).

Vapaamuotoiset hakemukset kurssille 30.3.2018 mennessä (max 1 A4) lähetetään osoitteeseen katriina@smartdog.fi. Sisällytä hakemukseesi ainakin seuraavat tiedot: lapsen mahdollinen diagnosi, ikä, perheenjäsenet, koira ja sen rotu, ikä ja sukupuoli. Kerro omasta koirankoulutuskokemuksestasi, sekä syistä miksi ajattelet perheesi hyötyvän koulutuksesta.

Mikäli on kysyttävää, vastaan mielelläni kysymyksiinne! terveisin Katriina Tiira (katriina@smartdog.fi)

 

Turun seudulle pysyvä smartDOG testaus 14.2 alkaen! Esittelyssä Vainuvoiman Elisa

Olen Elisa Reunanen Turusta. Työskentelen Raisiossa hajutyöskentelyyn erikoistuneessa koirakoulussa Vainuvoimassa. Koulutukseltani olen FM (suomen kieli) ja teen parhaillaan väitöskirjatutkimusta artikulatorisen fonetiikan alalta. Aiemmin olen työskennellyt tutkijana ja opettajana vieraan kielen oppimista ja puheen variaatiota käsittelevissä tutkimushankkeissa.

Olen kiinnostunut sekä ihmisten että eläinten oppimisesta ja kouluttamisesta. Viime vuosina olen kolunnut erilaisia eläimiin liittyviä suomalaisia ja ulkomaisia koulutuksia. Pyrin työssäni kokonaisuuteen, jossa eläintä koulutetaan tehokkaasti sen hyvinvointi ja tunteet huomioiden – tähän tavoitteeseen tähtäämisessä eläinten käyttäytymisen tutkimus ja kognitiivisten ominaisuuksien testaaminen ovat tehokkaita työvälineitä. Koirien koulutuksessa erityinen kiinnostuksen kohteeni ja paras vahvuusalueeni on hajutyöskentelykoulutus, jossa olen erikoistunut tunnistusetsintään.

Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja koirani Hippu työskentelee hälytysetsintäkoirana Varsinais-Suomen Pelastuskoirat ry:n hälytysryhmässä. Työni ohella ohjaan viikoittain pienryhmiä yhdistyksissämme sekä haussa että jäljellä, ja olen siellä päässyt työskentelemään monien erilaisten koirien kanssa. Omat koirani ovat tanskalais-ruotsalainen pihakoira ja australiankelpie.

Tervetuloa smartDOG-testeihin Raisioon ja POP UP -testeihin koko Suomessa!

Voit varata testiajan Raisioon smartDOG nettiajanvarauksesta (www.smartdog.fi) ja POP UP testeihin liittyen ota yhteyttä elisareunanen(at)gmail.com!

Koirat tieteessä ja työssä – luentosarjan 2. osa sunnuntaina 4.3

Koirat tieteessä ja työssä – luento jälleen vuorossa  sunnuntaina 4.3.2018 klo 12.30-16.00, paikka HELSINKI, Pakilankylän VPK, Pakilantie 64. Voit osallistua joko koko päivään 39-, tai yhdelle luennolle 25-,.

Suomen koira-osaaminen on sekä tieteessä ja työssä maailman huippua, ja tällä kertaa luennoidaan kipukoirakoulutuksesta sekä siitä voidaanko koiran tunteita mitata.

PÄIVÄN aikataulu:

12.30-14.00 Mikä ihmeen kipukoira? Koiran voi opettaa
ilmaisemaan myös tulevaa kipukohtausta – Christina
Borgström ja Minna Marttinen

14.15-15.45 Voidaanko koiran tunteita mitata? Ja miten? – Heini Törnqvist

Koiran tunteiden mittaamisesta puhuu Heini Törnqvist, joka tekee väitöskirjaa Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa koirien ja ihmisten kognitiivisten kykyjen vertailusta. Tutkimusmenetelminä hän käyttää silmänliikkeiden ja aivotoiminnan mittaamista.

Koiran voi opettaa ilmaisemaan paitsi tulevaa epilepsiakohtausta tai alhaista verensokeria, niin myös tulevaa omistajansa kipukohtausta. Tämä on tärkeää, sillä omistaja pystyy ottamaan kipulääkkeet ajoissa, jolloin lääkkeellä on aikaa vaikuttaa, ja kohtaus helpompi kestää. Kipukoirakoulutuksesta tulevat puhumaan koiratoiminnan moniosaaja Christina Borgström sekä avustajakoirankäyttäjä Minna Marttinen.  Christina Borgström sekä Minna Marttinen kouluttavat Suomessa kipukoiria (ja kehittävät kipukoirakoulutusta eteenpäin), ja Minna Marttisella on yksi ensimmäisistä koulutetuista kipukoirista.

 

Varaa paikkasi luennolle : katriina@smartdog.fi

Testatut rodut – tilanne 3.1.2018

Yhteensä smartDOG testeissä on käynyt 729 koiraa, mikä on aikamoinen määrä. Alkuvuosi 2018 tulee olemaan aika hurja testattavien koirien määrän suhteen ja sitten myös uusien testaajien myöstä POP UP tilaisuudet lisääntyvät – 1000 koiraa on kohta täynnä!

Rodut määrä
airedalenterrieri 1
akita 1
amerikan staffordsihirenterrieri 4
amerikancockerspanieli 1
amerikankarvatonterrieri 7
appenzellinpaimenkoira 1
austaliankelpie 1
australian karjakoira 2
australiankelpie 6
australianpaimenkoira 12
australianterrieri 3
auvergnenseisoja 8
beagle 4
belgianpaimenkoira malinois 34
belgianpaimenkoira, groenendal 1
belgianpaimenkoira, laekenois 1
belgianpaimenkoira, tervueren 9
berninpaimenkoira 7
beuceron 2
bichon frise 1
bokseri 1
bolognese 1
bordercollie 36
borderterrieri 3
bostoninterrieri 3
bourbonnaisinseisoja 1
bretagnenbassetti 1
broholmer 2
bullmastiffi 5
bullterrieri 1
cairnterrieri 3
cane corso 2
cavalier king charlesin spanieli 3
ceskoslovensky vlcak 1
cheasapeakelahdennoutaja 1
chihuahua 1
cockerspanieli 16
cotton de tulear 1
englanninkääpiöterrieri 2
englanninspringerspanieli 5
espanjanvesikoira 9
eurasier 2
fieldspanieli 2
galco, espanjanvinttikoira 2
glen of imaalinterrieri 1
havannankoira 1
hollanninpaimenkoira 6
howavart 23
irlanninterrieri 4
islanninlammaskoira 1
isovillakoira 6
italianvinttikoira 1
itäeuroopanpaimenkoira 2
jackrusselinterrieri 5
kanariandoggi 1
karjalankarhukoira 1
karkeakarvainen kaniinimäyräkoira 1
karkeakarvainen kääpiömäyräkoira 3
kerrynterrieri 3
kiharakarvainen noutaja 1
kiinanharjakoira 3
kleinspitz 3
kooikerhondje 4
kroatianpaimenkoira 1
kultainen noutaja 14
kääpiömäyräkoira, pk 2
kääpiöpinseri 2
kääpiösnautseri 4
kääpiövillakoira 1
labradori 82
lagotto romagnolo 3
lakelandinterrieri 1
lancashire heeler 6
landseer 1
lapinporokoira 5
leonberginkoira 7
länsigöötanmaan pystykorva 13
manchesterinterrieri 1
meksikonkarvatonkoira 1
mittelspitz 10
mudi 2
mäyräkoira, kk 2
mäyräkoira, lk 2
newfoundlandinkoira 1
novascotiannoutaja 12
parsonrusselinterrieri 9
partacollie 7
pieni mynsterinseisoja 1
pinseri 2
pitkäkarvainen collie 9
portugalinpodengo 5
portugalinvesikoira 1
pumi 2
punainen irlanninsetteri 2
pyreneittenpaimenkoira lyhytkarvainen 1
pyreneittenpaimenkoira pitkäkarvainen 2
ranskanbulldoggi 2
rhodesiankoira 9
rottweiler 4
saksanpaimenkoira 35
saksanseisoja 1
saluki 1
samojedinkoira 1
schapendoes 1
schipperke 1
seiskarinkoira 1
sekarotuinen 60
sekarotuinen, labradoodle 2
shetlanninlammaskoira 8
shikoku 2
sileäkarvainen collie 4
sileäkarvainennoutaja 17
siperian husky 1
stabijhoun 1
staffordshirenbullterrieri 5
suomenlapinkoira 13
suomenpystykorva 1
suursnautseri 7
tanskalais-ruotsalainen pihakoira 15
tanskandoggi 2
tiibetinmastiffi 1
tiibetinspanieli 1
tiibetinterrieri 1
tsekinpaimenkoira 3
unkarinvizsla lyhytkarvainen 9
walesinspringerspanieli 3
valkoinen länsiylämaanterrieri 6
valkoinenpaimenkoira 6
vehnäterrieri 1
weimarinseisoja 1
welsh corgi cardigan 2
venäjänbolonka 1
venäjänmustaterrieri 3
vihikoira 1
yorkshirenterrieri 2

Hyvää Uutta Vuotta 2018! Ja kiitos vanhasta vuodesta!

Hyvän uuden vuoden toivotukseen täytyy liittää kertaus kuluneesta vuodesta 2017, niin vaiherikas se on ollut! Alkutalvi kului huiman smartDOG testirumban parissa, ja siellä viimeistään vahvistui ajatus siitä, että en enää kykene tekemään testejä yksin. Ajatus vahvistui voimakkaana kevään ja kesän kuluessa KasvuOpen valmennuksissa, joihin ilokseni yritykseni valittiin 15 yrityksen mukana 53 hakijasta. Viime syksynä starttasikin historian ensimmäinen smartDOG lisenssikoulutus, ja tämä jatkuu vielä tammi – helmikuussa 2018.

Toinen, erityisen lähellä sydäntäni oleva uusi kurssi sai myös nähdä päivänvalon. Suomen ensimmäinen autismikoirakurssi polkaistiin käyntiin Rajalan Leenan, Hämäläisen Susannan ja Autismikoirayhdistyksen kanssa! Viisi perhettä, joissa on autisminkirjon lapsi, valittiin mukaan, ja lähiviikonloppujen aikana perheille opetettiin, miten koiraa voi käyttää hyödyksi autismilapsi arjessa. Aivan huimaa kehitystä nähtiin niin perheiden koulutustaidoissa kuin koirissakin. Konsepti oli onnistunut ja pääsimme ja jopa ylitimme monet tavoitteet, joita meillä Leenan kanssa oli alkuun. Kurssi saa jatkoa todellakin 2018! Autismikoirista voit lukea lisää täältä: https://www.facebook.com/autismikoira/

Viime vuonna aloitin myös Koirat tieteessä ja työssä -luentosarjan, joka keräsi loppuunmyydyn yleisön ensimmäisellä luentokerralla. Seuraava luento sarjasta on 3.3.2018, jonka luennoitsijat julkistan kohta!

Omia luentoja oli lukematon määrä, ja nämä jatkuvat myös yhtä intensiivisinä vuonna 2018!

Vuosi 2018 tulee sisältämään paljon uutta, joista voisin poimia muutaman:

 • Uudet testaajat :), joista ensimmäinen valmistuu jo tammikuun puolessa välissä!
 • Uusia testejä – vähintään yksi, mahdollisesti kaksi
 • Tietokannan uudistus, joista tärkeimpänä rotuprofiilien avaaminen myös niille, jotka eivät ole testanneet koiraansa

Nähdään testeissä ja luennoilla!

Katriina

Tulevat luennot ja smartDOG POP UP testitilaisuudet 2018

Alla tulevia luentoja ja POP UP testejä talvella/keväällä 2018. Lista tulee vielä päivittymään talven mittaan. Muistathan, että voit varata ajan nettiajanvarauksella smartDOG testiin  Vantaalle (28.2.2018 saakka), Tampereen seudulle (Kangasala sekä Ylöjärvi) ja UUTENA MYÖS Hyvinkäälle (1.3.2018 alkaen), Turkuun (15.2.2018 alkaen) ja Lohjalle (13.3 alkaen).

 

2018

Helmikuu

 • 3.2 smartDOG POP UP testitilaisuus (testaaja KT) & luento (Pelot, arkuus ja ääniarkuus), Koirakuntosali, Vesilahti
 • 4.2 smartDOG POP UP testilaisuus (testaaja Heli Väätäjä), Koirakuntosali, Tampere (ilmoittautumiset heli@prohau.dog)
 • 4.2 Luento smartDOG testit – uudenlainen koiran luonteen arviointi, Koiraexpo, Vantaa klo 10-12,
 • 10-11.2 smartDOG POP UP testitilaisuus Oulu, varaukset ja lisätiedot heli@prohau.dog
 • 10-11.2 smartDOG POP UP testitilaisuus & luento, Team JessiCan, Rovaniemi, lisätietoa tulossa
 • 17.2 Koirat kasvatus ja kuntoutustyössä, luentopäivä, JAMK
 • 18.2 Luento Koiran kognitio – mitä koira ymmärtää ja käsittää?, Omaeläinklinikka Jyväskylä
 • 22.2 Luento Koiran kognitio – mitä koira ymmärtää ja käsittää?, Omaeläinklinikka Turku
 • 27-28.2 Luento ja POP UP testit Lapua
 • Luento Koiran kognitio – mitä koira ymmärtää ja käsittää?, Omaeläinklinikka Tampere

Maaliskuu

 • 4.3 SmartDOG luentopäivä, Pakila, lisätietoa tästä
 • 9-10.3 Kannus, POP UP testaus ja luentoja
 • 13.3 POP UP testaus LOHJA, lisätiedot ja varaukset (tikkujuttu(at)gmail.com)
 • 15.3. Luento Koiran kognitio – mitä koira ymmärtää ja käsittää? Klaukkala Bisquit
 • 16.3 Luentoilta Heiluvassa Hännässä, Helsinki: Persoonallisuustutkimus eläimillä – mitä tästä voimme oppia ja soveltaa koirien ja kissojen persoonallisuuteen?
 • 23-24.3 smartDOG POP UP testitilaisuus ja luento, Almavet, Jyväskylä. Lisätietoa tulossa
 • 30-31.3 smartDOG POP UP testaus, Kuopio, Neljän Tassun Opisto, Ilmoittautumiset info@4tassua.fi

Huhtikuu

 • 5.4 Luento Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus -Lahden Käyttökoirat, Lahti
 • 7.4 Luento Borderterrierit
 • 21.4 Luento Koiran kognitio – mitä koira ymmärtää ja käsittää?, Omaeläinklinikka Kirkkonummi
 • 21.4. Luento Airendalenterrierit ry, Kauniainen

Toukokuu

 • 12-13.5 Huvihurtta, Mikkeli, smartDOG POP UP testaus ja luento, lisätietoa tulossa
 • 26-27.5 Tampere POP UP Bordercolliet & Kelpiet